Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi nepravilnostima položaja zuba, zubnih nizova, kao i odnosa lica i vilica. Ortodontskim tretmanom osim ispravljanja zuba dobijamo i jedan skladan izgled lica i vilica.

Ortodontski tretman je moguće sprovesti u svakoj životnoj dobi, bez ograničenja. Terapija se sprovodi fiksni i mobilnim aparatima.

Fiksni aparati se sastoje od bravica koje se postavljaju na zube i povezuju se žičanim lukom. Postoje metalne i estetske bravice. Na osnovu specijalističkog ortodontskog pregleda  određuje se koji će se tip bravica koristiti, kao i vreme trajanja terapije.

Kada se postavi fiksni aparat  pacijent dolazi na 4-6 nedelja na redovne kontrole.

Nakon nošenja fiksnog aparata neophodno je nositi retencioni aparat , koji služi da zadrži postignut rezultat nakon završetka ortodontske terapije. Nošenje retencionog aparata onemogućava recidiv terapije.

Folije za ispravljanje zuba su noviji način ispravljanja zuba. Na osnovu specijalističkog pregleda i dijagnostike utvrđuje se koliko je folija potrebno da bi se postigao željeni rezultat ispravljanja zuba. Ortodontski tretman ispravljanja zuba folijama podrazumeva dobijanje seta folija, tako što se svaka folija nosi 15-20 dana, te prelazi na sledeću foliju iz seta. Poslednja folija iz seta folija se nosi u dužem vremenskom periodu. U toku tretmana nije neophodna kontrola terapije.

Mobilni aparati se koriste za ispravljanje zuba kod dece različitih uzrasta.

Sastoje se od akrilatne baze, žica i šrafa. Mobilni aparat sam pacijent može da izvadi i postavi.

Veoma je važno nositi aparat što više sati u toku dana i noću, jer ortodontske sile deluju u zavisnosti koliko pacijent nosi aparat u ustima. Pacijent dolazi na mesečne kontrole.

  • Ortodontski specijalistički pregled
  • Čelični fiksni ortodontski aparati
  • Estetski fiksni aparati
  • Mobilni ortodontski aparati
  • Folije za ispravljanje zuba