Estetska stomatologija podrazumeva ulepšavanje usta i zuba koji su svakako zdravi.

Estetska stomatologija se razvija i u stomatološkim ordinacijama se rade intervencije koje su ranije bile nezamislive.

U našoj ordinaciji rade se sledeći zahvati :

  • komozitne fasete
  • keramičke fasete
  • bezmetalna keramika (cirkonijum)
  • izbeljivanje zuba
  • korekcija usana preparatima na bazi hijarulona i botoksa
  • korekcija lica na bazi hijarulona i botoksa (čelo, kapci, obrazi, jagodice…)

Ova oblast će se još više razvijati jer je nastala na bazi želja pacijenata a one su sve veće.

BELJENJE

Tokom vremena zubi se preboje od kafe, sokova, vina, cigareta, antibiotske terapije.Beljenje se radi kako bismo otklonili sve pigmente koji se talože na zubima i postigli odgovarajuću boju zuba. To  je proces kojim se pomoću hemijskih supstanci izvlači voda iz gleđi pri čemu zubi postaju belji. Na ovaj način se ne mogu oštetiti zubi, naravno ako se pridržavamo atestiranih proizvođača i upustva za korišćenje.

Postoje dva tipa beljenja: ordinacijsko i kućno.

Ordinacijsko belje podrazumeva izbeljivač čija je aktivna supstanca 40%-tni vodonik peroksid ili karbamid peroksid, visoke koncentracije. Zubi se operu, pomoću gingiva protektora se zaštite desni od mogućeg peckanja, nakon čega se nanosi izbeljivač. Obično se u toku jedne posete nanosi izbeljivač 3×15 minuta. Predlog je da se prvo radi gornja vilica, pa onda donja kako bi se uočio efekat beljenja. Potrebno je nekoliko poseta kako bi se postigao željeni rezultat.

Kućno beljenje obuhvata dve posete. U prvoj se uzimaju otisci, kako bi se izradile folije za beljenje. I druga poseta kada se uručuju folije, izbeljivač i obuka pacijenta za korišćenje.U foliju se do trećine sipa izbeljivač i postavi na predhodno oprane zube. Može biti 10%, 16% i 22%, uglavnom se koristi 22%-tni  karbamid peroksid ili vodonik peroksid, koji se nosi 2h u toku dana. Neophodno ga je držati u frižideru.

Pre beljenja treba ukloniti zubni kamenac, naslage,peskirati, fluorisati zube i sanirati karijese. Krunice se ne mogu izbeliti, kao ni plombe, dok se za devitalizovane zube koristi drugačija tehnika beljenja. U toku beljenja se može javiti osetljivost zuba, bol, u tom slučaju treba koristiti pastu sa fluoridima ili napraviti pauzu u beljenju.

Poželjno je ne piti kafu, čajeve, vino i druge obojene napitke, izbegavati cigarete, kako bi se postigao bolji efekat.